Universiteit Leiden

nl en

Van gevoel naar data

Nederland wint al jaren de meeste medailles bij schaatsen op de Olympische Spelen. Hoe ze dat doen? Op gevoel. Bewegingswetenschapper Jeroen van der Eb van de Data Mining & Sports groep van het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) wil dat schaatsers hun schaatsen afstellen op basis van data. Samen met oud-schaatser Beorn Nijenhuis doet hij daarom onderzoek naar de perfecte schaatsafzet.

Testschaats

Een testschaats moet beoordelen wat de perfecte schaatsafzet is. Deze schaats registreert hoeveel kracht er op de schaats wordt uitgeoefend en legt de slagfrequentie en symmetrie van de schaatsslag vast. ‘Op dit moment wordt het ijzer afgesteld op gevoel,’ zegt Van der Eb. ‘De data van deze testschaats moet daar verandering in brengen.’ Hoewel de uiteindelijke testschaats nog niet vaststaat en Van der Eb alleen nog met prototypes heeft gewerkt, was er wel afwijkende data te vinden. ‘Een jaar lang dacht ik naar meetfouten te kijken tot ik het bij meerdere rijders zag, meestal sprinters. Zij zetten anders af dan we vanuit theorie denken,’ legt Van der Eb uit.  

Formule 1

Zoals in Formule 1 de banden gewisseld worden afhankelijk van de omstandigheden, verwacht van der Eb dat schaatsers in de toekomst van ijzers gaan wisselen tijdens een toernooi. ‘Het is eigenlijk idioot dat schaatsers een allroundtoernooi op dezelfde ronding rijden of het nu de 500 of 10.000 meter is. We kunnen nu al bedenken dat dat raar is, maar we hebben nog niet bedacht wat het wel zou moeten zijn.’ 

Lees het volledige artikel op de website van de Volkskrant

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.