Universiteit Leiden

nl en

Jan Vleggeert in Trouw en FD over ondergrens winstbelasting

Nederland moet een ondergrens in de winstbelasting invoeren om te voorkomen dat grote multinationals structureel geen belasting betalen.

Jan Vleggeert

De aftrek van allerhande kosten en het verrekenen van verliezen uit voorgaande jaren moet daarom beperkt worden, adviseert een speciaal ingestelde commissie aan het kabinet. Dat zou de schatkist zo’n 600 miljoen euro aan extra belastingopbrengsten per jaar opleveren.

De commissie heeft een mooi keuzemenu aan maatregelen afgeleverd, zegt hoogleraar Belastingrecht Jan Vleggeert in Trouw en Het Financieele Dagblad. 'Tegelijkertijd zwakt de commissie deze maatregelen af door het creëren van uitzonderingen voor bedrijven.'

De commissie merkt op dat er over veel maatregelen geen consensus was tussen de leden, veelal ambtenaren, belastingadviseurs en wetenschappers. Toch is Vleggeert positief. 'Politici hebben nu een lijst van maatregelen om uit te kiezen. Als die strenger worden doorgevoerd is er minder mogelijkheid tot belastingontwijking en wordt de opbrengst waarschijnlijk hoger.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.