Universiteit Leiden

nl en

Arco Timmermans in het BNR Lobbypanel over Brexit

In het BNR Lobbypanel wordt elke week een onderwerp uitgelicht dat op het snijvlak van ondernemerschap en politiek ligt. Arco Timmermans, Bijzonder Hoogleraar Public Affairs, praat deze week mee over het effect van de Brexit op het lobbyen in de EU.

‘Het grote lobbyspel eindigt nooit, daarom is het zo leuk om het te bestuderen’. Brexit is dus niet het begin of het eind van het grote lobby spel. Timmermans legt uit dat de City het nadeel van de Brexit probeert om te buigen in een voordeel, de vraag is alleen of ze hier niet wat ver in gaan. Het idee hierachter is los staan van de Europese regels en het maken van nieuwe regels. De City doelt op een ‘race tot he bottom’, minder regels, zodat anderen misschien volgen. Timmermans bespreekt hoe dit juist tot een hardere confrontatie zal kunnen leiden tussen EU landen en de commissie in Brussel.

Een van de vragen die werd gesteld deze week was: is het niet een illusie dat je, ondanks dat je een eiland bent, geheel alleen kan opereren? Je bent eigenlijk geen eiland, je hebt handelspartners binnen de EU en aan de andere kant van de oceaan. Daar wordt het spel minstens net zo hard gespeeld.

Luister naar de podcast

BNR Nieuwsradio

BNR Nieuwsradio werkt als onafhankelijke nieuwsorganisatie en wordt gefinancierd uit de inkomsten van adverteerders. Daarnaast maakt BNR gebruik van fondsen en subsidies. In alle gevallen werkt de redactie van BNR Nieuwsradio volledig onafhankelijk, aan de hand van het redactiestatuut. BNR ontvangt financiering van onder meer Google Digital News Innovation Fund (DNI), European Parliament (EP) en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.