Universiteit Leiden

nl en

Veel museumgidsen willen helemaal geen vast contract

De Belastingdienst dwingt musea een deel van de museumgidsen in loondienst te nemen. Maar zowel de musea als veel van de gidsen zitten daar helemaal niet op te wachten.

Gerrard Boot

Vroeger konden zzp'ers aan de slag met een zogeheten verklaring arbeidsrelatie, de VAR. Dat werkte zo: je vroeg de Belastingdienst vooraf te beoordelen of je zzp'er was en wist dan meteen waar je aan toe was. Een museum keek dan enkel of je zo'n verklaring in je dossier had.

Maar dat leidde tot misbruik, zegt hoogleraar Arbeidsrecht Gerrard Boot in Het Parool. Daarom werd in 2016 de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet dba) in het leven geroepen. Als de werkzaamheden van een zzp’er te veel lijken op die van een werknemer in loondienst, omdat er een zogeheten gezagsverhouding is, moet deze een vast contract krijgen. 'Maar in de Wet dba zat een denkfout', zegt Boot. 'Je kunt enkel achteraf zeggen of iets een arbeidsovereenkomst is, kijkend naar alle omstandigheden. Dat is vervelend voor bedrijven. Die willen vooraf weten waar ze aan toe zijn.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.