Universiteit Leiden

nl en
Beeld: AP

Patricio Silva over strijd tussen Guaidó en Maduro in de Volkskrant

Vorige week zondag werd oppositieleider Juan Guaidó door president Maduro met geweld uit het parlement geweerd. Guaidó zou daar door een oppositiemeerderheid worden herkozen tot voorzitter. Het is de vraag of de Venezolanen er zelf nog in geloven, aldus Patricio Silva, hoogleraar Latijns-Amerikaanse geschiedenis in de Volkskrant.

Maduro kiest voor een 'strategie van verharding', zegt Silva. De afgelopen jaren tolereerde de president het door de oppositie gedomineerde parlement, al zette hij het halverwege 2017 buitenspel door een tweede 'constitutionele vergadering' in het leven te roepen. Zondag liet hij alle schroom varen en stuurde zijn troepen naar het laatste democratische instituut van het land.

Silva: 'De dictatuur heeft zich laten zien door ook het parlement over te nemen.' De oppositie maakt pas een kans als het leger Maduro laat vallen. Er zal geweld voor nodig zijn, voorspelt hij. 'Als er vele doden vallen en er bloed vloeit in de straten, zou het leger van mening kunnen veranderen.' Voorlopig zit de president stevig in het zadel. 'Militairen en paramilitairen vormen een formidabel schild rond Maduro.'

Meer weten?

Lees het complete artikel hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.