Universiteit Leiden

nl en

Jan Vleggeert: Nederland heeft iets goed te maken

Het Nederlandse belastingklimaat kost de rest van de wereld naar schatting jaarlijks 22 miljard euro aan ontweken belastingopbrengsten.

Jan Vleggeert

Dat heeft een Tilburgse hoogleraar becijferd. Het scheelt buitenlandse multinationals namelijk veel geld als ze de winsten van hun dochterondernemingen eerst door Nederland sluizen, voor die teruggaan naar het moederbedrijf, schrijft Trouw. 

Het kabinet heeft inmiddels de teugels wat deze belastingontwijking betreft iets strakker aangetrokken. Gaat er bedrijfswinst over intellectueel eigendom via Nederland naar een belastingparadijs zoals Bermuda of de Kaaimaneilanden, dan moet vanaf 2021 wél belasting worden afdragen. 

Maar Nederland kan best nog iets meer doen, zegt hoogleraar Fiscale en Economische Vakken Jan Vleggeert in het dagblad. Zo zou Nederland ook belasting kunnen heffen op betalingen van rente en royalty's vanuit Nederland aan andere landen. 'Dat kan ten koste gaan van ons vestigingsklimaat. Maar Nederland heeft wel iets goed te maken na zo lang een hoofdrol te hebben gespeeld in wereldwijde ontwijking.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.