Universiteit Leiden

nl en

Proces Ruinerwold begonnen, maar de verdachte kan niet praten

Dinsdag 21 januari begint het proces tegen de vader van het gezin in Ruinerwold, dat jarenlang in afzondering leefde.

Michiel van der Wolf

Er is alleen één groot probleem: de vader van het gezin kan niet meer praten. Volgens zijn advocaat komt dat door een hersenbloeding die de vader in 2015 kreeg.

Het maakt het proces bijzonder complex, zegt hoogleraar Criminologie Michiel van der Wolf in de Volkskrant. Volgens artikel 16 van het Wetboek van Strafvordering bestaat de mogelijkheid om vervolging te schorsen wanneer een verdachte 'procesonbekwaam' is, maar dat gebeurt zelden. 'Daardoor heerst veel onduidelijkheid over de reikwijdte en toepassing van het artikel. Over het algemeen bestaat grote terughoudendheid te schorsen, om het recht zijn beloop te geven. Maar er is een ondergrens, als er door iemands cognitieve toestand echt geen proces mogelijk is.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.