Universiteit Leiden

nl en

Nadine Akkerman bij Nieuws & Co op NPO 1 over haar grote Europese subsidie

Nadine Akkerman heeft een subsidie van twee miljoen euro ontvangen van de European Research Council (ERC) voor onderzoek naar Engelse manuscripten uit de 16e en 17e eeuw. Zij sprak in het radioprogramma Nieuws & Co op NPO Radio 1 over haar onderzoek en de subsidie.

Nadine Akkerman

Akkerman omschrijft het Engeland van de 16e en 17e eeuw als een laboratorium om te kunnen onderzoeken hoe handgeschreven documenten in elkaar zitten. 'Zo'n geschreven document werd geproduceerd door twee mensen. Een secretaris en degene die dicteerde. We weten niet precies hoe die twee stemmen samenwerkten', aldus Akkerman.  

Samen met haar onderzoeksteam wil Nadine Akkerman een methode ontwikkelen waarmee aan de hand van specifieke details kan worden geconcludeerd wie wat heeft gezegd. Akkerman: 'Het is vrij ingewikkeld, maar we halen heel veel methodes uit verschillende disciplines bij elkaar. Denk aan het analyseren van kladversies van teksten, retoriek, stilistische kenmerken en handschriftenanalyse.'

Luister naar het interview

Ga naar de website Nieuws & Co (Dinsdagmiddag 10 december, 16.00-17.00 uur, vanaf minuut 23.50)

Zie ook

Nadine Akkerman is ook door de Universitaire redactie geïnterviewd over deze prijs. Lees hier het artikel.

Het programma Nieuws en Co is een coproductie van NOS en NTR en staat - zoals de titel al zegt - voor nieuws en meer. Wetenschap, cultuur en diversiteit krijgen speciale aandacht. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.