Universiteit Leiden

nl en

Arco Timmermans over het versneld invoeren van rekeningrijden

In het BNR Lobbypanel wordt elke week een onderwerp uitgelicht dat op het snijvlak van ondernemerschap en politiek ligt. Vanaf 2020 zal Arco Timmermans, Bijzonder Hoogleraar Public Affairs, elke maand deelnemen aan gesprekken voor het BNR Lobbypanel. Deze week praat Timmermans mee over het onderwerp rekeningrijden.

Het pleidooi voor een versnelde invoering van het rekeningrijden wordt steeds vaker verkondigd. Eind jaren ’80 werd voor het eerst gesproken over rekeningrijden door VVD-minister Neelie Kroes. Sindsdien is de systematiek van rekeningrijden vaak onderwerp van discussie, maar na minstens 30 jaar is het plan nog steeds niet gerealiseerd. In het BNR lobbypanel van 27 november 2019 praat Timmermans mee in de discussie over rekeningrijden. In het panel worden vragen beantwoord zoals: Waarom wordt er al 30 jaar over gepraat? Waarom is het nog niet ingevoerd? En wat als het kabinet dit jaar nog valt?

Window of opportunity voor invoering rekeningrijden 

Timmermans vertelt dat zich op een gegeven moment een gelegenheid, een window of opportunity, voordoet, waarin het aantrekkelijk is om de regeling van het rekeningrijden daadwerkelijk in te voeren. Dit heeft twee redenen, namelijk dat het zowel fiscaal aantrekkelijk is, als dat het van automobilisten wordt verwacht dat zij meer lasten dragen. Bovendien kaart Timmermans aan dat rond mobiliteit meer op systeemniveau moet worden nagedacht. Wanneer rekeningrijden daadwerkelijk wordt gerealiseerd moet volgens Timmermans ook worden geïnvesteerd in het nog aantrekkelijker maken van het openbaar vervoer. Het gebruik van het openbaar vervoer moet nog meer dan nu worden gestimuleerd en de mensen die het meest worden getroffen door de nadelen van rekeningrijden moeten worden gecompenseerd, aldus Timmermans.

Vanaf 2020 is Arco Timmermans maandelijks te beluisteren in het BNR Lobbypanel. 

Luister het volledige fragment hier

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.