Universiteit Leiden

nl en

Wanneer is een beroep zwaar?

Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) is het haalbaar om in Nederland werknemers met een zwaar beroep vervroegd met pensioen te laten gaan.

Marike Knoef

Het EIB deed onderzoek naar regelingen in andere landen, waaronder Oostenrijk en Finland. Daar mogen werknemers met een zwaar beroep eerder met pensioen. Volgens het EIB is er geen juridische barrière om ook in Nederland lijsten te maken met zware beroepen.

Maar hoe stel je zo'n lijst op? Dat is een moeilijke vraag, zegt hoogleraar Empirische Micro-economie Marike Knoef bij Radio EenVandaag (vanaf 7.50). 'Allereerst: het is goed dat er wordt nagedacht over maatwerk. We moeten rekening houden met de verschillen tussen mensen. Maar het is heel moeilijk om zo'n lijst met zware beroepen op te stellen. Veel mensen vinden dat ze een zwaar beroep hebben. Maar is het fysiek zwaar of brengt het veel stress met zich mee? Ook in landen als Oostenrijk en Finland leidt dat tot veel discussie.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.