Universiteit Leiden

nl en

Documentaire van Nadia Bouras over de Bouschra-school: De klas van ’94

Nadia Bouras, historica en expert op het gebied van Marokkaanse migratiegeschiedenis, maakte de documentaire De klas van ’94 voor 2Doc over de Bouschra-school. In deze documentaire gaat Bouras, zelf een oud-leerlinge, op zoek naar voormalige klasgenoten, leraren en de oprichters van de Bouschra-school; een school met alleen kinderen van Marokkaanse gastarbeiders.

De Bouschra-school werd in 1971 opgericht door de Nederlandse dominee Boiten en zijn vrouw. Zij vonden dat Marokkaanse kinderen van gastarbeiders onderwijs moesten kunnen volgen. Bouras omschrijft de filosofie van de school als mooi, maar ook als een met uitdagingen: ‘Ouders spraken de taal vaak niet, gezinnen hadden te maken met armoede, er was geen geld voor schoolreisjes en er vond net zoals op een ‘gewone basisschool’ uitsluiting plaats.’

In 1996 sloot de Bouschra-school na 25 jaar haar deuren omdat het aantal leerlingen sterk daalde en de ‘nieuwe generatie ouders’ hun kinderen in een gemengde gemeenschap wilde laten opgroeien. Volgens Bouras zou de Bouschra-school in de huidige tijd geen bestaansrecht hebben: ‘Nederland, de samenleving, de Marokkaanse gemeenschap: alles is veranderd. De school heeft 25 jaar bestaan, die school is geworteld in een hele mooie traditie.’

Trailer 

Bekijk hier de trailer van de documentaire.

Meer weten?

Bekijk hier de hele documentaire De klas van ’94 op 2Doc.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.