Universiteit Leiden

nl en

Arco Timmermans op NPO Radio 1 over het twijfel zaaien van de landbouwlobby

Arco Timmermans, bijzonder hoogleraar Public Affairs, licht toe hoe het komt dat de boerenprotesten twijfel zaaien over de cijfers achter de stikstofplannen.

'Het is natuurlijk niet de eerste keer dat er bezwaar wordt aangetekend tegen stikstofplannen, dit is al sinds het onderwerp op de agenda staat, veranderen doet pijn en dat merk je hier ook heel erg.'

Volgens Timmermans zijn er meerdere belangrijke aspecten in dit probleem.  Ten eerst wordt wetenschappelijke kennis ter discussie gesteld, maar dit gebeurd vaker als de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek niet goed uitkomt voor bepaalde doelgroepen. Volgens Timmermans is dit dan ook niet houdbaar. 
Daarnaast ziet hij een herhaling van zetten van de activistische boeren, die heftig op de resultaten ingaan, bijvoorbeeld door op de stoep van de minister te gaan staan. 
De andere kant van het verhaal is dat vanuit de politiek in Den Haag Timmermans zwalkende opvattingen ziet zoals ook bij de omgang met COVID-19, de woningmarkt en gestegen energieprijzen waarin ook veel mensen achter het net vissen. 

'Het kabinet heeft het best moeilijk en dat zien we hier ook terug.'

Luister hier het volledige fragment

Het onderzoek van prof. dr. Arco Timmermans richt zich op de dynamiek van de publieke en politieke agenda en de rol van allerlei typen organisaties en groepen die hun belangen behartigen en daarbij coalities sluiten om sterker te staan. Bij dit onderzoek en onderwijs op het gebied van public affairs draait het ook om het bevorderen van de dialoog tussen wetenschap en praktijk, door masterclasses, gastoptredens en commentaar op de actualiteit.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.