Universiteit Leiden

nl en

'Starbucks werkte als katalysator voor belastingontwijkingsdebat in Nederland'

De Europese Commissie oordeelde in 2015 dat Nederland een te gunstige belastingafspraak met Starbucks had gemaakt. De koffiereus betaalde daardoor volgens Brussel jarenlang te weinig belasting. Eind september 2019 haalde het Gerecht van de Europese Unie een opvallende streep door dit oordeel.

Anna Gunn

De vermeende staatssteun was met 25,7 miljoen euro voor Starbucks relatief bescheiden, maar de impact van het onderzoek was groot. 'Starbucks heeft gewerkt als katalysator voor het belastingontwijkingsdebat in Nederland', zegt promovenda Anna Gunn in NRC Handelsblad. 'Voor politici en maatschappelijke organisaties maakte het iets zichtbaar wat ze nog niet echt wisten.'

Een praktijk die tot dan toe nauwelijks aandacht had gekregen, stond opeens vol in de belangstelling van politiek Den Haag. Maar toch zag de Tweede Kamer weinig, omdat vanwege de fiscale en bedrijfsgevoelige informatie de rulings namelijk geheim zijn. 'En dat vonden politici niet leuk', zegt Gunn.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.