Universiteit Leiden

nl en

Marike Knoef: Nederland heeft nog altijd een goed pensioenstelsel

Het internationale onderzoeksbureau Mercer heeft het Nederlandse pensioenstelsel opnieuw uitgeroepen tot het beste van de wereld. Denemarken staat op plek en de derde plek is voor Australië.

Marike Knoef

Op de werkwijze van Mercer valt wel een en ander aan te merken, zegt hoogleraar Empirische Micro-Economie Marike Knoef in de Volkskrant. 'Mercer gebruikt cijfers van de Oeso. Die gaan uit van een fictieve standaardpersoon die zijn hele leven hetzelfde inkomen ontvangt. Dan bouw je in Nederland inderdaad veel pensioen op.'

Maar in werkelijkheid zijn veel mensen een tijd lang werkloos door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid, waardoor het werkelijke pensioen lager ligt. Maar even goed blijft Nederland een pensioentopper. 'Op dit moment zorgt de lage rente voor problemen, maar internationaal gezien hebben we het gewoon nog altijd heel goed voor elkaar.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.