Universiteit Leiden

nl en
Foto: lecreusois | Pixabay

Eric Storm over de protesten in Catalonië in NPO podcast De Dag

Vlak voor de nieuwe verkiezingen in Spanje laaien de (gewelddadige) protesten in de regio Catalonië op. Reden voor protesten is de strijd voor een onafhankelijk Catalonië. Eric Storm, Universitair hoofddocent Europese Geschiedenis, reageert op de situatie en geeft hierbij ook historische context.

Binnen de groep die voorstander is van Catalaanse onafhankelijkheid heerst verdeeldheid. De voorstanders zijn volgens Storm in te delen in twee groepen: een groep die op korte termijn met massale protesten de onafhankelijkheid van Catalonië wil afdwingen en een groep die rust wil en met een meerjarenplan voor onafhankelijkheid van de regio gaat.

Op 10 november 2019 zijn er verkiezingen in Spanje. Storm verwacht dat de situatie in Catalonië van invloed gaat zijn op de uitslag van de verkiezingen. Volgens hem zijn het midden- en extreemrechtse partijen die van de onafhankelijkheidsstrijd gaan profiteren.  

‘Als deze kwestie in het centrum van het debat blijft, dan is er kans dat de nieuwe extreemrechtse populistische partij VOX gaat profiteren. Zij zijn voor het afschaffen van regionale autonomie en voor het keihard straffen van Catalaanse separatisten zijn. Als veel mensen de confrontatiekoers van beide kanten een beetje zat zijn, gaan ze voor gematigde partijen kiezen. De Socialistische Partij is dan eigenlijk de enige partij die een middenpositie heeft in het debat’, aldus Storm.

Meer weten?
Luister de hele podcast terug op deze website.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.