Universiteit Leiden

nl en

Stefan Sagel over de grote verschillen tussen rechtbanken bij ontslagzaken

De ene rechtbank kent ontslag om een bepaalde reden sneller toe dan een andere. Dat laat de nieuwe database van ontslagzaken Lexalyse zien. Shoppen loont de moeite om te kijken bij welke rechtbank je je ontslagzaak uiteindelijk aanhangig maakt.

Algoritmes en kunstmatige intelligentie

Met deze nieuwe ontslagrechtdatabank Lexalyse kunnen juristen een indicatie krijgen van de mogelijke uitkomst van een geschil, eenvoudig zoeken en navigeren door uitspraken van Nederlandse rechters en rechtbanken. In deze juridische zoekmachine staan zo'n 1400 arbeidsrechtuitspraken vanaf 2015, toen de nieuwe Wet werk en zekerheid van kracht werd.

Individuele rechtvaardigheid

Stefan Sagel, hoogleraar arbeidsrecht vindt dat de database interessante gezichtspunten kan opleveren, maar is huiverig dat de waarde ervan wordt overschat. Een kernprincipe van recht is dat iedere zaak uniek is en de rechter op basis van die unieke omstandigheden een oordeel velt.
Door te turven kan je geen rekening houden met alle bijzondere omstandigheden van het geval. De exercitie is altijd grofmazig en dat maakt dat je voorzichtig moet zijn met conclusies. Sommige kantonrechters zijn vriendelijker voor de werknemer, sommige voor de werkgever, zegt Sagel.

Lees het volledige NRC artikel

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.