Universiteit Leiden

nl en

Pieter Slaman op NOS.nl over de politieke steun van het leenstelsel

Het sociale leenstelsel staat onder politieke druk. In 2015 werd het leenstelsel ingevoerd, mede om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Vier jaar later zijn zowel GroenLinks als de PvdA tegen. Beide partijen tekenden in 2015 nog vóór het sociale leenstelsel.

De invoering een sociaal leenstelsel is een oude wens van de PvdA zegt Pieter Slaman, Universitair docent onderwijs- en beleidshistoricus aan het Dual PhD Centre van Universiteit Leiden. ‘Al sinds de jaren 70 werd gesteld dat de basisbeurs vooral gunstig is voor de rijke mensen, aangezien studenten toen vooral uit de hogere inkomensgroepen kwamen’. Pas in 2015 werd het sociale leenstelsel werkelijkheid. Echter werd het leenstelsel niet gepresenteerd als bezuinigingsmaatregel, maar als een beleidsverandering die ten goede zou komen aan de kwaliteit van het onderwijs. Volgens Slaman is daar weinig van te merken: ‘Met geld dat werd bespaard zijn vooral personele zaken opgelost. Als we de universiteiten mogen geloven zijn er nu niet meer docenten op het aantal studenten.’ 

Het direct afschaffen van het sociaal leenstelsel en teruggaan naar de basisbeurs vindt Slaman geen goed idee: ‘Voor zowel de continuïteit als voor de financiële zekerheid van studenten zou het slecht zijn om het systeem wéér om te gooien. De overheid moet een betrouwbare lijn uitzetten’. Daarnaast betoogt Slaman dat het belangrijk is om de knelpunten van het huidige leenstelsel op te lossen zoals studenten die niet meer op kamers gaan, een lage rentestand en moeilijkheden bij het kopen van een huis.

Lees het volledige artikel op de website van de NOS

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.