Universiteit Leiden

nl en

'Meer dan 41 miljoen mensen wereldwijd zijn ontheemd in eigen land'

Meer dan twee derde van alle ontheemden op de wereldwijd zijn geen vluchteling, maar zijn ontheemd in eigen land. Zij worden volgens deskundigen veel te weinig beschermd.

Carolien Jacobs

Meer dan een kwart van de binnenlands ontheemden bevinden zich in Afrikaanse landen onder de Sahara, zegt universitair docent Carolien Jacobs op de website AllAfrica.com. 'Van land tot land verschillen de oorzaken waarom die mensen in eigen land op de vlucht zijn geslagen, maar geweld speelt doorgaans een belangrijke rol.'

In theorie zou je kunnen zeggen dat intern ontheemdem een 'makkelijker' leven hebben dan vluchtelingen, die de grens over zijn gestoken. 'Ze hebben hun burgerschap nog en de rechten die daarbij horen. Ze hoeven niet door hele asielprocedures heen.' Maar het probleem is dat de intern ontheemden vaak in landen leven waar de overheid hen geen veilig bestaan kan bieden. 'De rechten van intern ontheemden worden minder goed beschermd dan die van vluchtelingen. Ze staan nergens geregistreerd en zo blijven ze onder de radar van de autoriteiten of humanitaire hulporganisaties.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.