Universiteit Leiden

nl en

Carolien Jacobs

Universitair docent

Naam
Dr.ir. C.I.M. Jacobs
Telefoon
+31 71 527 4698
E-mail
c.i.m.jacobs@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0001-5304-4654

Carolien Jacobs is universitair docent aan het Van Vollenhoven Instituut. Zij studeerde Internationale Ontwikkeling (MSc ‘International Development’, Wageningen University) en promoveerde op het gebied van Juridische Antropologie (PhD Max Planck Institute for Social Anthropology/Wageningen University). Zij is geïnteresseerd in interdisciplinair onderzoek op het gebied van recht, beleid en internationale ontwikkeling, in het bijzonder in Afrika en in conflictlanden.

Carolien heeft het grootste deel van haar onderzoekservaring opgedaan in Afrika, waar ze heeft gewerkt aan landrechten; toegang tot recht; de rol van religie bij (het oplossen van) geschillen; ontwikkelingshulp en het maatschappelijk middenveld; en strategiën van levensonderhoud in de context van conflicten.

Sinds 2014 richt Carolien’s onderzoek zich met name op ontheemden (Internally Displaced Persons) en de manier waarop zij toegang krijgen tot recht en hun rechten kunnen verwezenlijken. Dit onderzoek vindt met name plaats in het oosten van de Democratische Republiek Congo, samen met een team van Congolese onderzoekers. In ander onderzoek heeft ze gekeken naar klimaat gerelateerde ontheemding in Mozambique in de nasleep van cycloon Idai.

Momenteel is Carolien betrokken bij het door Horizon2020 gefinancierde onderzoeksproject TRAFIG (Transnational Figurations of Displacement). Dit project kijkt naar langdurig ontheemden en vluchtelingen op meerdere plaatsen in Azië, Afrika en Europa en analyseert de mogelijkheden om de levens van deze mensen op de vlucht te verbeteren. TRAFIG bekijkt hoe transnationale en lokale netwerken en mobiliteit worden gebruikt door vluchtelingen als manieren om hun situatie te verbeteren. Carolien coördineert het empirische onderzoek in Afrika en is betrokken bij het veldwerk in Congo.

Carolien’s onderzoek maakt deel uit van het onderzoeksprogramme Effective Protection of Fundamental Rights in a Pluralist World.

Carolien doceert verschillende vakken op het gebied van Recht en Samenleving, vaak met een focus op Afrika, of op onderzoeksmethodologie. Ze begeleidt scripties en promotieonderzoek.

Universitair docent

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Metajuridica
  • Van Vollenhoven Instituut

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer A1.59

Contact

Publicaties

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.