Universiteit Leiden

nl en
Foto: PublicDomainPictures | Pixabay

Jenneka Janzen in het Leidsch Dagblad over onderzoek naar Cisterciënzer boeken

In de Belgische stad Brugge bevindt zich een middeleeuwse bibliotheek met handschriften van de verdwenen Cisterciënzer abdij Ter Duinen uit de periode 1125-1250. Boekhistorica Jenneka Janzen onderzocht de boeken van de Cisterciënzer monniken en sprak over haar promotieonderzoek in het Leidsch Dagblad.

Cisterciënzer monniken waren gelovigen die een sober leven leidde en in afgelegen gebieden op zoek gingen naar God. Hun kloosters en kerken waren vaak kaal en eenvoudig. In de bibliotheek Ter Duinen trof Janzen overwegend geestelijke werken aan. Deze boeken en geschriften hadden vaak een eenvoudig uiterlijk, net als de kloosters en kerken.

De boekmarges van Cisterciënzer boeken werden niet, zoals gebruikelijk in die tijd, voorzien van commentaren of uitleg voor de lezer. Janzen: ‘Ze wilden de bronnen zuiver bestuderen.’ Daarnaast zorgden de Cisterciënzer monniken voor nieuwe onderdelen in boeken die wij nog steeds gebruiken, waaronder inhoudsopgave en paginanummering.

Janzen ontdekte ook dat de monniken in het verloop van de twaalfde eeuw meer aandacht kregen voor boeken over ketterij. Iets dat volgens Janzen samenhangt met de ontwikkelingen in Vlaanderen in die tijd: ‘Het klooster was dan misschien een oase van rust, Vlaanderen zelf was dat helemaal niet.’

Meer weten?
Lees hier het hele artikel

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.