Universiteit Leiden

nl en

Jan Melissen in Trouw over wereldleiders die elkaar steeds meer schofferen

Jan Melissen, senior fellow international relations and diplomacy, praat over de gewoonte van wereldleiders die elkaar schofferen en of dit een nieuw fenomeen is.

Door het optreden van Trump, Bolsonaro en andere wereldleiders, is het traditionele beeld van diplomatie veranderd: geen nette gesprekken meer voeren over meningsverschillen maar grover taalgebruik met minder respect voor elkaar. Volgens Melissen wordt dit gedrag vaak bewaard voor bijvoorbeeld Twitter.  ‘Tijdens fysieke ontmoetingen, op internationale bijeenkomsten, wordt de etiquette meestal nog wel gerespecteerd. Zelfs Trump probeert naast Macron achter het katheder de sinjeur uit te hangen.’

Melissen merkt op dat dit gedrag niet nieuw is en al langer teruggaat. “We kennen de beelden van Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov, die in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties met zijn schoen op tafel sloeg en zijn uitdagers beledigde. Dat is iets wat je ook zag in China tijdens de Culturele Revolutie: het afwijzen van de beschaafde omgangsvormen, die als bourgeois gezien werden. Nu zien we dit gedrag ook in de westerse wereld: meer emoties, ruwer taalgebruik, minder respect voor de goede omgangsvormen.”

Populisten

Dit gedrag tegenover elkaar komt van populistische leiders, zegt Melissen. Hij noemt het post truth, een mengsel van emotionaliteit en populisme. ‘Het idee dat de opinieleiders en elite niet de waarheid spreken en dat mensen de echte feiten zelf bij elkaar moeten sprokkelen via internet.’

Toch vertrouwt Melissen op het feit dat op het internationale toneel diplomatie belangrijk zal blijven. ‘Nee, ik geloof niet dat het gedrag van de populisten nu de nieuwe manier is, dat dit normaal wordt.’

Lees het volledige artikel op Trouw. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.