Universiteit Leiden

nl en

Henk te Velde in het Reformatorisch Dagblad over Queen Elizabeth en de Brexit

31 oktober is de datum waarop een no-deal-brexit tot stand komt. Om dit te voorkomen, hoopt men in Groot-Brittannië dat Queen Elizabeth gaat ingrijpen. Maar hoe reëel is dit? Henk te Velde, hoogleraar Nederlandse geschiedenis, geeft uitleg in het Reformatorisch Dagblad.

Het is onbekend of de Queen voor of tegen een brexit is, aangezien de vorstin politiek neutraal moet blijven. Volgens Te Velde bestaat de mogelijkheid dat zij voorstander is van een brexit: ‘We moeten niet vergeten dat ze erg nationaal Engels is. Bovendien bestond de vorm van de EU en de mate van Europese integratie niet toen ze aantrad als staatshoofd. Ze is nog van ver voor de Tweede Wereldoorlog.’

Theoretisch gezien heeft de Queen wel de bevoegdheid om invloed uit te oefenen op de Britse politiek. Het gebruik van haar vetorecht kan een harde brexit voorkomen. De stellige verwachting is echter dat dit niet gebeurt, aangezien zij een afkeer heeft van politieke bemoeienis van het vorstenhuis in de politiek en er een constitutionele crisis zou dreigen. 
Bovendien dateert het laatste koninklijke veto uit 1708.

Lees het hele artikel op de website van het Reformatorisch Dagblad

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.