Universiteit Leiden

nl en

Geerten Boogaard over de speurtocht naar een nieuwe burgemeester in Den Haag

Hoe groot is de bestuurlijke crisis in Den Haag? De burgemeester stapte op na kritisch rapport over de vreugdevuren en tegen twee wethouders loopt justitieel onderzoek wegens corruptie en het lekken van vertrouwelijke gesprekken tussen fractievoorzitter en de commissaris van de koning naar de media. Het lekken verzwakt de positie van Den Haag aanzienlijk zegt Geerten Boogaard, hoogleraar decentrale overheden, in de zoektocht naar een nieuwe burgemeester.

Lekken vertrouwelijke informatie

'Er wordt gelekt op een manier en schaal die ik vrij extreem vind. Je kunt schadeloos lekken, bijvoorbeeld de stukken van Prinsjesdag. Dat is een soort van ritueel waar niemand door geschaad wordt. Of om een misstand aan de kaak te stellen. Maar dit is geen van beide. Dit is rücksichtslos een fragment de media in gooien, zonder nieuwswaarde, dat vooral de eigen stad beschadigt. Degene die dit heeft gedaan heeft in elk geval het belang van zijn stad niet heel hoog', aldus Geerten Boogaard.

Keepersmentaliteit

Wie waagt zich aan de nieuwe ambtsketting? Voordeel is dat Den Haag een van de grote steden is en dat daarvoor altijd wel ambitie is. Maar de opgaven die er liggen zijn zo groot en de voorwaarden die de raad zelf aan het creëren is, zijn zo abominabel dat het vinden van de juiste burgemeester nog wel wat moeite gaat kosten, aldus Boogaard. Het moet iemand zijn die in staat is om de raad weer tot bedaren te brengen. Een bewezen kaliber met de juiste burgemeestersmentaliteit, een keepers-mentaliteit. Iemand die duikt in plaats van bukt.

Interim

Aan interim-burgemeester Johan Remkes – gezien als een politiek zwaargewicht – voor nu de schone taak om de Haagse politiek in rustiger vaarwater te krijgen. Pas dan kan Den Haag zoeken naar een nieuwe burgemeester.

Bekijk de uitzending van EenVandaag (vanaf 15.29 min)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.