Universiteit Leiden

nl en

'Belastingverschil zzp'ers en werknemers niet gerechtvaardigd'

De arbeidsmarkt verandert: steeds meer mensen gaan als zzp'er aan de slag, met alle gevolgen voor de economie van dien. Zijn de zzp'ers nou de profiteurs of juist de motors van de economie?

Gerrard Boot

Het aantal zzp'ers steeg van 630.000 in 2003 naar ruim 1,1 miljoen in 2018. Nederland is daarmee een van de grootste groeiers in Europa. 

Al die zzp'ers betalen minder belasting. Een werknemer die 30.000 euro bruto verdient betaalt 6000 euro loonbelasting. Een zzp'er die 30.000 euro verdient, betaalt 1000 euro belasting. 'Dan kun je zeggen dat die zzp'er daarvan zijn voorzieningen moet treffen, zoals verzekeringen, dat is waar, maar dan nog is dat grote verschil niet gerechtvaardigd', zegt hoogleraar Arbeidsrecht Gerrard Boot in Elsevier. 'Met al die fiscale faciliteiten voor zzp’ers is een bedrag van meer dan 3 miljard euro gemoeid en dat is gewoon te veel.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.