Universiteit Leiden

nl en

'Wie in beeld wil komen bij de politie, moet een motorjack aantrekken'

Het Openbaar Ministerie wil nu ook motorclub Caloh Wagoh verbieden. De club zou "structureel en onlosmakelijk" zijn verbonden met criminaliteit, en niet met een passie voor motorrijden.

Arjan Blokland

Eerder verbood de rechter al de motorclubs Bandidos, Satudarah, Hells Angels, No Surrender en Catervarius. Volgens het OM houden veel van hun leden zich bezig met zware misdrijven. 'Ongeveer 80 procent van hen heeft een strafblad, en daar zitten veel recente veroordelingen tussen', zegt bijzonder hoogleraar Criminology & Criminal Justice Arjan Blokland daarover in Trouw. 'Als je nu in het zicht wilt komen van politie en justitie, dan moet je een motorjasje aantrekken, dan speel je jezelf wel in de kijker.'

Blokland benadrukt dat niet alle motorclubs die zich presenteren als OMG (Outlaw Motorcycle Gang) hoofdzakelijk bestaan uit criminelen. 'Wij zien ook outlaw-clubs waarvan de ledenpopulatie die bij ons bekend is niet crimineler is dan de doorsnee Nederlandse man. Maar aan de andere kant kun je je afvragen waarom zo'n club zich zou willen presenteren als mensen die zich niet aan de regels houden.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.