Universiteit Leiden

nl en
Foto: Pexels / Pixabay

Remco Breuker bij BNR over Noord-Koreaanse hackers

Hackers uit Noord-Korea zouden ongeveer twee miljard euro hebben gestolen met cyberaanvallen op banken en cryptobeurzen. Volgens persbureau Reuters is dit geld gebruikt voor het wapenprogramma van het land. Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies, geeft uitleg over de aanname van Reuters bij BNR.

Reuters baseert hun uitspraak dat het geld is geïnvesteerd in het wapenprogramma op een vertrouwelijk rapport van de Verenigde Naties. Volgens Breuker is het plausibel, maar tegelijkertijd ook moeilijk te bewijzen dat de twee miljard naar het Noord-Koreaanse wapenprogramma is gegaan. Dit komt omdat we geen toegang hebben tot de geldstromen van het land. 

Op de vraag of het geld daadwerkelijk verdiend is met cyberaanvallen zegt Breuker: ‘Het lijkt er wel op. Als je kijkt naar de grote cyberaanvallen van de laatste jaren, zie je toch Noord-Koreaanse vingerafdrukken, bijvoorbeeld in de broncode van de ransomware.’ 

Meer weten?
Beluister hier het hele gesprek met Remco Breuker bij BNR.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.