Universiteit Leiden

nl en

Daphne Wouts doet bijzondere ontdekking over boekenlijst Librije Enkhuizen

Boek- en kunsthistorica en promovenda Daphne Wouts heeft een bijzondere ontdekking gedaan. In het Westfries Archief in Hoorn vond ze op drie oude stukken papier twee boekenlijsten van de Enkhuizer Librije uit 1634 en 1649. Het Noordhollands Dagblad schreef een artikel over haar bijzondere ontdekking.

De Librije van Enkhuizen is de enige 17de-eeuwse stadsbibliotheek van Nederland die nog steeds in situ bewaard wordt. Wat deze vondst bijzonder maakt, is dat de boekenlijsten nu de oudste beschrijving zijn van het boekenbezit van de Librije – bijna 50 jaar ouder dan  de eerste gedrukte catalogus van de Librije die werd uitgegeven in 1693.

De boekenlijsten dienden als inventaris, maar wezen bezoekers er ook op waar en hoe de boeken in de kast stonden. Nadat in 1693 de eerste catalogus werd gedrukt, werden deze lijsten overbodig. Het is daarom erg bijzonder dat ze bewaard zijn gebleven.

De gevonden lijsten geven een beeld van de ontwikkeling van de boekencollectie tussen 1634 en 1693. Er werden boeken aangekocht en geschonken, maar er verdween ook veel. Wouts: ‘In deze periode zijn negentien boeken uit de Librije verdwenen, waaronder acht boeken van Calvijn.’

Lees hier het hele artikel over de ontdekking van Daphne Wouts in het Noordhollands Dagblad.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.