Universiteit Leiden

nl en

Negen van de tien chemische bedrijven houden zich niet aan veiligheidsregels

Bijna 500 chemische bedrijven begingen tussen 2006 en 2017 bij elkaar 7362 overtredingen. 7 procent van de bedrijven overtreedt stelselmatig de regels.

Arjan Blokland

De overtredingen variĆ«ren van een slechte brandbeveiliging tot achterstallig onderhoud aan machines waardoor giftige gassen kunnen weglekken, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit. Volgens Arjan Blokland, bijzonder hoogleraar Criminology & Criminal Justice, bestaat er geen verband tussen ernst van de fout en de ernst van de gevolgen ervan. 'Een kleine nalatigheid kan zeer grote gevolgen hebben', zegt hij in NRC Handelsblad.

In een enkel gevallen overtreden bedrijven de regels omdat deze ingewikkeld zijn of recent veranderd. 'Maar bedrijven die jarenlangs de regels overtreden kunnen zich daar niet achter verschuilen', zegt Blokland. Deze beruchte 'veelplegers' zijn verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van alle overtredingen.

Het onderzoek werd ook belicht door de actualiteitenprogramma's EenVandaag en Zembla.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.