Universiteit Leiden

nl en

Michael Klos in de media over schietpartijen en internetfora

De schietpartij in de Amerikaanse staat Texas werd mogelijk door de aanslagpleger aangekondigd op het rechts-extremistische forum 8chan. Hoe zit het met de vrijheid van meningsuiting op het internet? En kan je 8chan verantwoordelijk houden voor schietpartijen zoals deze?

Michael Klos

Hoewel er veel te doen is om dit soort websites, is de kans is klein dat ze zomaar verdwijnen, zegt onderzoeker en docent Michael Klos in Trouw. 'Ik krijg vaak de vraag waarom de overheid niet gewoon de sterker eruit trekt, maar dat is een heel zwaar middel. Vooral als je bedenkt dat lang niet alles illegaal is op de site, er staan ook gewoon kattenplaatjes op.'

Eerder vertelde Klos in een podcast van NU.nl over de vrijheid en openbaarheid van fora als 8chan. '8chan heeft in de VS al veel kritiek gekregen van bedrijven als Facebook en Google. Google toont al geen resultaten meer naar 8chan. Het wordt zo een afgezonderd deel van internet.' Toch is het moeilijk om dit soort fora van het internet te halen. 'Eventuele maatregelen om zo'n website van het internet te krijgen, leiden er waarschijnlijk toe dat het forum wordt verplaatst naar een jurisdictie waar het niet wordt verboden. Dat wordt een kat-en-muisspel.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.