Universiteit Leiden

nl en

Marieke Liem in RTL Nieuws over explosieve toename geweld met illegale handgranaten

Marieke Liem, Universitair Hoofddocent aan het Insitute of Security and Global Affairs, is op dinsdagochtend 27 augustus geïnterviewd door RTL Nieuws over de toename van geweld met illegale handgranaten in Nederland.

In het afgelopen anderhalf jaar zijn er meer incidenten geregistreerd dan in de tien jaar daarvoor. In totaal telden onderzoekers van de Universiteit Leiden 117 incidenten in de afgelopen 11 jaar. Vooralsnog zijn er geen dodelijke aanslagen met granaten gesignaleerd. Volgens Liem komt Nederland daar goed weg. ‘We zien bijvoorbeeld dat in Zweden ook een enorme toename plaatsvindt in handgranatengeweld en daar zijn wel degelijk doden gevallen. Inclusief omstanders. Wanneer de trend zich doorzet, zou je kunnen verwachten dat hier ook uiteindelijk dodelijke slachtoffers vallen.’

Amsterdam

Opmerkelijk is dat van de 117 incidenten bijna een derde plaats vond in Amsterdam. Volgens de gemeente hebben de problemen een structureel karakter aangenomen. ‘Deze incidenten hebben een grote impact op de getroffen ondernemers, maar leveren ook een groot gevaar op voor omwonenden en voorbijgangers.’

Er is geen concrete verklaring gevonden voor de explosieve toename van het geweld met illegale handgranaten.

Lees het volledige artikel op RTL Nieuws

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.