Universiteit Leiden

nl en

Hoe is het tien jaar later met Erik Verlinde en zijn theorie?

Tien jaar na haar introductie houdt Erik Verlindes spraakmakende zwaartekrachttheorie de gemoederen nog steeds bezig. En nog steeds is zij omgeven door een wolk van scepticisme. Scepticisme waarin de media een grote rol hebben gespeeld, stelt natuurkundig theoreticus Koenraad Schalm op de website van NWO. ‘Media kennen die nuance niet, die willen gewoon de volgende Einstein of Eddington op de voorpagina.’

Mediageweld

Volgens Schalm heeft het mediageweld omtrent Erik Verlindes idee niet geholpen. ‘Dat mediageweld wekt soms ergernis bij wetenschappers zelf,’ zegt hij in het NWO-bericht. ‘De headlines gingen over een nieuwe theorie van de zwaartekracht die was ontdekt. Terwijl Verlinde een hypothese had, die eerst nog uitgewerkt en getoetst moest worden. Media kennen die nuance niet, die willen gewoon de volgende Einstein of Eddington op de voorpagina.’ Verlinde zag deze aandacht ook als ongemakkelijk, valt in het bericht te lezen. 

Respect

Voor Schalm geldt de scepsis nog steeds als terecht. ‘Maar begrijp me goed, het is ongelofelijk moeilijk om in dit vak een écht goed idee te hebben. Alle respect dus voor Verlinde, hij heeft het veld zeker een nieuwe richting gegeven.’ Ondertussen geeft Verlinde niet op. ‘Ik overweeg momenteel serieus mijn verhaal van 2009 opnieuw op te schrijven, maar nu in veel preciezere bewoording. Dat zou denk ik nogal wat scepsis kunnen wegnemen,’ zegt hij in het bericht. 

Lees het hele bericht op de website van NWO:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.