Universiteit Leiden

nl en

Tanja Masson-Zwaan in Scientific American

In het Amerikaanse populairwetenschappelijke tijdschrift Scientific American verscheen deze week een artikel over de onduidelijkheid over in hoeverre je grondgebied van de maan kunt claimen.

Tanja Masson-Zwaan

Steeds meer commerciƫle bedrijven hebben interesse in de grondstoffen van de maan, maar in een verdrag uit 1967 staat dat de maan eigendom is van iedereen. Dat leidt tot veel onduidelijkheid bij overheden en bedrijven.

Het is daarom tijd voor nieuwe wetgeving. In het tijdschrift is aandacht voor het The Hague International Space Resources Governance Working Group, waarvan Tanja Masson-Zwaan een van de grondleggers is. De werkgroep brengt onder meer overheden, industrie en wetenschappers samen om aanbevelingen te doen over de wetgeving betreffende grondstoffen van de maan. 

Masson-Zwaan pleit ervoor een organisatie in het leven te roepen zoals de International Telecommunication Union van de Verenigde Naties, die frequenties en baanposities voor satellieten toewijst aan verschillende landen. Zo'n instantie zou er wat haar betreft ook moeten komen voor de grondstoffen die op de maan kunnen worden gedolven.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.