Universiteit Leiden

nl en

Marieke Liem over levenslange gevangenisstraffen

Marieke Liem, Universitair Hoofddocent Physical Violence and Public Order aan het Institute of Security and Global Affairs van Universiteit Leiden, was op woensdag 26 juni te horen bij Nieuws & Co en te zien in het acht uur journaal van NOS. Zij sprak over levenslange gevangenisstraffen.

De rechtbank heeft in verband met een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe straffen van zeven jaar tot levenslang opgelegd. Omar L. en Hicham M. moeten levenslang de gevangenis in vanwege hun aandeel in verschillende moorden en pogingen daartoe in het Amsterdamse criminele milieu. Vier andere mannen die kleinere rollen speelden hebben tijdelijke straffen gekregen, variërend van zeven tot dertig jaar. Volgens het Openbaar Ministerie vindt het geweld zijn oorsprong in het milieu dat ook wel de 'mocromaffia' wordt genoemd. 

Levenslange gevangenisstraffen 

Marieke Liem sprak in het achtuurjournaal van NOS over de levenslange gevangenisstraffen ‘Je zou kunnen spreken van een verhardend politiek klimaat. Steeds meer gaat de roep op om straffen vooral te laten gaan om vergelding. Waarbij we andere strafdoelen, waaronder rehabilitatie, uit het oog verliezen.’

Bekijk het fragment op NPO 1 (vanaf min 14:00).

Veiligheidsparadox 

Marieke Liem vertelt het volgende in het radioprogramma Nieuws en Co 'De levenslange gevangenisstraf is de afgelopen jaren veel vaker opgelegd dan voorheen. Sinds het begin van deze eeuw is het aantal levenslanggestraften minstens verviervoudigd. Dit komt niet doordat er meer moorden plaatsvinden, of dat er ‘gruwelijker’ wordt gedood. We zien juist een daling van het moordcijfer - in de afgelopen jaren is het nog nooit zo laag geweest. Mogelijk dat de veiligheidsparadox deze roep om strenger te straffen, kan verklaren: Hoe minder geweld er is, hoe minder veilig zich men voelt. Immers: Wanneer er een moord plaatsvindt, wordt deze breed uitgemeten in de pers; juist omdat moord nu een relatief zeldzaam delict is, reageren we er sterk op, en neemt de vraag om harder straffen mogelijk toe.'

Ontmoedigend effect

Liem licht toe dat 'Er is ook wel gesuggereerd, dat het opleggen van zware straffen een ontmoedigend effect zou hebben op mogelijke daders. Maar: vanuit onderzoek weten we inmiddels dat harder straffen niet helpt om het moordcijfer terug te dringen. In gebieden met de doodstraf zien we juist vaak een hoog moordcijfer. Juist een grotere pakkans - en niet de zwaarte van de straf - lijkt zware criminaliteit te kunnen verminderen.' 

Beluister het fragment op Nieuws & Co (vanaf 17:00).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.