Universiteit Leiden

nl en

Einde proactieve politiecontroles? 'Drastische cultuurverandering nodig bij politie'

De gemeenteraad van Amsterdam wil af van proactieve politiecontroles zolang politieagenten etnisch profileren. Maar hou houd je dat tegen?

Peter Rodrigues

Volgens hoogleraar Immigratierecht Peter Rodrigues is het goed dat de politie criminaliteit wil voorkomen met proactieve controles, maar er is wel verandering nodig. 'Agenten moeten zich bewust worden van hun vooroordelen en waar hun handelen vandaan komt', zegt hij in Het Parool. 'Dan kunnen ze daar tegenwicht aan bieden.' Het is lang niet altijd kwaadwillendheid van de politieagenten, zegt Rodrigues. 'Soms is het simpelweg tunnelvisie of onhandigheid.'

Het is volgens de hoogleraar niet vreemd dat veel dienders bepaalde vooroordelen hebben. 'Agenten die op straat werken, krijgen een vertekend beeld van de werkelijkheid. Dat zou ook gebeuren als ik agent was. Een groot deel van de mensen waarmee de politie te maken krijgt, heeft dezelfde achtergrond. Dat brengt vooroordelen met zich mee.'

Het zou volgens Rodrigues helpen als er bij de politie meer diversiteit zou zijn. 'Er is een drastische cultuurverandering nodig binnen de politieorganisatie.'

Lees het hele interview in Het Parool.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.