Universiteit Leiden

nl en

Bacteriën zonder celwand worden barbapapa

Afgelopen week schreef de Volkskrant een uitgebreid artikel over de bizarre levensvorm die ontstaat, wanneer een bacterie geen celwand meer heeft – een soort barbapapa’s. Eén van de experts die aan het woord komt is Leids microbioloog Dennis Claessen. Door in zijn lab bacteriën bloot te stellen aan stress, dwingt hij ze om zonder celwand te groeien.

Bacteriën verdwijnen van de radar

Dat bacteriën onder bepaalde omstandigheden geen celwand meer hebben, kan volgens Claessen grote gevolgen hebben. ‘De celwand is aangrijppunt voor veel antibiotica, maar ook herkenningspunt voor ons immuunsysteem,’ zegt hij in de Volkskrant. ‘Als een bacterie onder invloed van stress zijn celwand uittrekt, is hij dus ongevoelig voor penicilline en minder zichtbaar voor het immuunsysteem. Hij verdwijnt gewoon van de radar.’ Een mogelijke verklaring dus voor hardnekkige infecties.

Claessen in Nature Communications

Bacteriën zonder celwand zijn momenteel een hot topic. Zo wist Claessen in 2018 met zijn team het toonaangevende blad Nature Communications te halen. In deze publicatie toonde hij voor het eerst aan dat actinomyceten – draadvormige bacteriën – onder extreme maar natuurlijke omstandigheden cellen zonder celwand produceren. In het filmpje hieronder legt hij samen met toenmalig promovenda Karina Ramijan deze bijzondere ontdekking uit.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Volledige artikel

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.