Universiteit Leiden

nl en
© Scientist Wanted

Meike de Boer over de waarde van de ‘eh’-klank in politieonderzoek

De ‘eh’-klank kan helpen bij het herkennen van een verdachte in afgetapte telefoongesprekken, aldus promovenda Meike de Boer. Forensische fonetiek noemen we dat. Ze vertelt erover in de podcast Wetenschap Vandaag van BNR Nieuwsradio.

Meike doet onderzoek naar de invloed van de taal die iemand spreekt op hoe kenmerkend de spraak is voor die persoon. Die kennis is nodig in forensisch spraakonderzoek, waar opnames van verdachten soms in twee talen bestaan. De klank ‘eh’ is daarin interessant want deze zou wel eens hetzelfde kunnen worden uitgesproken, ongeacht de taal. Meike legt uit:  ‘Bij een geluidsopname kun je bepaalde metingen doen. Bijvoorbeeld hoe ver de mond tijdens de spraak open was of waar in de mond de klank werd aangezet.’ Als je vervolgens twee opnamen naast elkaar legt, kun je uitzoeken of je dezelfde spreker hebt.

Haar onderzoek naar individuele klanken (zoals ‘eh’) en hoe sprekers van elkaar verschillen vindt plaats onder 'normale' mensen; niet onder criminelen. ‘Ik kijk dan bijvoorbeeld naar de duur of de toonhoogte van een bepaalde klank en hoe je deze met elkaar kunt vergelijken in een verschillende zin of taal, aldus Meike. Ze hoopt dat haar resultaten ervoor kunnen zorgen dat er zo min mogelijk fouten worden gemaakt in forensisch spraakonderzoek en er ook geen zaken onnodig worden afgewezen. 

Meer weten? 

Beluister de podcast hier

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.