Universiteit Leiden

nl en

Mark Klaassen in Argos over minderjarige asielzoekers

In Nederland zwerven tientallen Eritrese minderjarige vluchtelingen op straat. En dat terwijl minderjarige asielzoekers in Nederland recht hebben op asiel.

Mark Klaassen

Volgens de Dublinverordening is het eerste EU-land waar een vluchteling wordt geregistreerd verantwoordelijk voor de afhandeling van de asielaanvraag, zegt universitair docent Mark Klaassen in het VPRO-radioprogramma Argos. Dus als een Eritrese asielzoeker via Libië met een boot naar Italië vlucht, daar geregistreerd wordt en later doorreist naar Nederland, dan blijft Italië verantwoordelijk.

De Europese lidstaten gebruiken de gezamenlijke database Eurodac om te kunnen zien welke vluchteling waar geregistreerd is, zegt Klaassen. 'Dat is een database waarin alle gegevens van asielzoekers worden opgeslagen op het moment dat ze in een lidstaat aankomen. Dus als een asielzoeker eerst in Italië is geweest, dan staat die normaal gesproken daar geregistreerd, en kan Nederland die database gebruiken om te zien of die vreemdeling eerder ergens anders is geweest.'

Als dat het geval is, stuurt Nederland de asielzoeker terug naar het land van aankomst. Maar dat geldt voor volwassen asielzoekers: voor alleenreizende asielzoekers jonger dan 18 geldt die regel niet. Die hebben recht op opvang in ieder land waar ze zich melden. 'Daarnaast hebben minderjarigen het recht om een voogd toegewezen te krijgen. Die moet ervoor zorgen dat de vreemdeling in de opvoeding en de begeleiding in Nederland wordt beschermd als minderjarige.'

Uit de uitzending blijkt dat de registratie in het land van aankomst vaak chaotisch verloopt waardoor de gegevens lang niet allemaal juist worden vastgelegd. Asielzoekers weten soms hun eigen geboortedatum niet of weten niet waarom het belangrijk is dat hun echte geboortedatum wordt geregistreerd.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.