Universiteit Leiden

nl en

'Hele dag staken bij NS zal veel schade opleveren'

De vakbonden hebben opgeroepen tot een staking bij de NS op 28 mei. Ze stellen geen eisen aan de NS, maar aan het kabinet: ze willen een langzamer stijgende AOW-leeftijd en eerder pensioen voor mensen met een zwaar beroep.

Stefan Sagel

De aangekondigde staking zal in deze vorm veel schade opleveren, zegt hoogleraar Arbeidsrecht Stefan Sagel in NRC Handelsblad. 'Mensen kunnen hierdoor wellicht niet naar een huwelijk of zieke familieleden. Dat zijn zwaarwegende belangen.'

De vraag is nun of deze politieke staking wordt toegestaan. Dat gebeurt soms wel, zoals in 2010: toen mocht de FNV van het gerechtshof in Amsterdam staken tegen een verhoging van de AOW-leeftijd.

Maar volgens Sagel ligt de situatie nu anders en is het daarom zeer de vraag of de staking mag doorgaan. 'In 2010 ging het om een dreigende verslechtering, die de bonden op achterstand zette. Nu willen bonden verbeteringen afdwingen.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.