Universiteit Leiden

nl en

David Henley bij Nieuws en Co over een nieuwe hoofdstad voor Indonesië

President Joko Widodo van Indonesië heeft besloten dat zijn land een nieuwe hoofdstad krijgt. Maar wat betekent zo’n grote beslissing eigenlijk voor het land? David Henley, hoogleraar Moderne Indonesië Studies, geeft op Radio 1 bij Nieuws en Co uitleg over deze belangrijke keuze in de geschiedenis van het land.

Al zestig jaar wordt gesproken over het verplaatsen van de hoofdstad van Indonesië. De belangrijkste redenen om er voor te kiezen Jakarta te vervangen door een nieuwe hoofdstad zijn: vervuiling, een slechte infrastructuur, verkeersproblemen en het langzaam wegzakken van de stad onder zeeniveau.

De nieuwe hoofdstad zal dan waarschijnlijk ook niet te vinden zijn op het eiland Java, maar in het oosten van Indonesië. Door de verplaatsing van de hoofdstad komt er een einde aan een lange politieke geschiedenis van het eiland. ‘Java is door de hele geschiedenis het hoofdeiland van Indonesië geweest. En Jakarta is ook bijna vanaf het begin al het machtscentrum geweest van de VOC’, aldus Henley op Radio 1. ‘Symbolisch is het dus een grote stap als de hoofdstad niet meer te vinden is op Java.’

Meer weten?

Beluister het hele interview met David Henley op NPO Radio 1 (vanaf 00:43:13).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.