Universiteit Leiden

nl en

'Ongelijkheid mannen en vrouwen wordt versterkt door kunstmatige intelligentie'

Ontwerpers en onderzoekers gaan bij het verzamelen van data vaak uit van mannen als ze mensen bedoelen. Dat is onhandig en onveilig.

Valerie Frissen

Auto's worden bijvoorbeeld in grote mate ontworpen voor mannen. De gemiddelde crashtestdummy is 1.77 meter lang, weegt 76 kilo en heeft een mannelijke spierverdeling en ruggengraat, schrijft de Volkskrant

Ook krijgen ondernemende vrouwen minder kansen dan hun mannelijke tegenhangers. Zo krijgen ze relatief veel minder investeringen, zegt Valerie Frissen, bijzonder hoogleraar Digitale Technologie en Sociale Verandering. 'Start-ups van vrouwen komen vaak niet eens aan tafel en als ze wel worden uitgenodigd, krijgen ze heel andere vragen voorgelegd van investeerders. Dat is een zorgelijk patroon.'

De opmars van kunstmatige intelligentie lijkt de ongelijkheid te versterken. Zo wordt software voor stemherkenning ontwikkeld met een grote database van stemopnames, die wordt gedomineerd door mannelijke stemmen. 'De ongelijkheid die met name in medische data zit, heeft altijd al desastreus uitgepakt in termen van gender, maar kunstmatige intelligentie versterkt het effect.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.