Universiteit Leiden

nl en

Jeanine de Roy van Zuijdewijn: Geen harde woorden na de aanslag in Nieuw-Zeeland

Na een terreuraanslag volgen vaak harde woorden. Bij premier Arden is dit na de terroristische aanslag in Nieuw-Zeeland echter niet het geval geweest vertelt onderzoeker aan het Instituut of Security and Global Affairs, Jeanine de Roy van Zuijdewijn aan de NOS.

Waar George W. Bush de ‘war on terror’ aankondigde na de aanslagen op 11 september 2001 en president Hollande na de aanslagen van Parijs in 2015 sprak van ‘oorlogsdaden’, waren eenheid en diversiteit de kernthema’s tijdens de speech van de Nieuw-Zeelandse premier. Volgens De Roy van Zuijdewijn is deze aanpak uniek. Het ging vooral over de slachtoffers, niet over de dader.

De reden voor deze aanpak van Arden is volgens De Roy van Zuijdewijn te verklaren door een combinatie van de persoonlijkheid van de premier en Nieuw-Zeeland als geïsoleerd land waar terrorisme nog nauwelijks aan de orde was. In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk ligt vaker druk op een politiek leider om de zoveelste aanslag te verantwoorden. Dit is anders in Nieuw-Zeeland.

Lees het volledige artikel op de website van de NOS.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.