Universiteit Leiden

nl en

De 'Apple Tax': een vorm van machtsmisbruik of niet?

Spotify heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie over Apple. Volgens de streamingsdienst maakt Apple misbruik van zijn positie als eigenaar van de App Store en het iOS-platform.

Ben Van Rompuy

Is de klacht van Spotify gegrond of niet? 'Dit zou een vorm van machtsmisbruik kunnen zijn', zegt universitair docent Europees Mededingingsrecht Ben Van Rompuy in de podcast van NUtech. 'Er zou kunnen worden vastgesteld dat de 30 procent vergoeding, of de 'Apple tax' zoals Spotify dat ludiek noemt, dat dat een buitensporige prijs is.' 

Dominante ondernemingen hebben een speciale verantwoordelijkheid en mogen hun machtspositie niet misbruiken, zegt Van Rompuy. 'Een erkende vorm van machtsmisbruik is het opleggen van buitensporige hoge prijzen aan klanten. Maar dan moet je eerst kunnen vaststellen in hoeverre die 30 procent billijk is. Zou een competatieve markt misschien maar 20 procent vragen?'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.