Universiteit Leiden

nl en

Constant Hijzen in Trouw over openbare informatie van de AIVD

Op 19 april uitten verschillende koepels van moskeeën kritiek op de manier waarop de inlichtingendienst in het jaarverslag schreef over toenemende 'antidemocratische' tendensen bij naschoolse lessen islam en Arabisch. Constant Hijzen, universitair docent Intelligence Studies bij het Institute of Security and Global Affairs (ISGA), geeft zijn mening over de openbare informatie van de AIVD.

De moskeebestuurders vinden de informatie in het jaarverslag te vaag, dat het lijkt alsof de hele islamitische gemeenschap verdacht wordt gemaakt. ‘Een typisch voorbeeld van het ongemak in de communicatie tussen een dienst als de AIVD en de buitenwereld’, zegt Constant Hijzen. ‘De inlichtingendienst kan niet veel zeggen, geen namen en rugnummers noemen. Maar in het kader van hun taakopdracht moet je ervan uitgaan dat ze iets niet zomaar communiceren. Het probleem is: wij als samenleving kunnen dat niet controleren, want we kennen de afwegingen niet. Het vraagt dus om enig vertrouwen.’

Discussie

Hijzen vindt het wel een discussie waard of de AIVD de communicatie over de naschoolse lessen van genoeg context heeft voorzien. ‘De AIVD houdt zich op dit punt bezig met thema's die maatschappelijk zo fel worden bediscussieerd, dat het goed is om meer uitleg te geven over hoe ze hun taak opvatten en hoe onderzoek in zijn algemeenheid tot stand komt. Ik denk dat de dienst ondervindt dat hij, door actief te communiceren, zelf een maatschappelijke actor is geworden.’

Lees het volledige artikel op Trouw.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.