Universiteit Leiden

nl en

Remco Breuker op BNR Nieuwsradio over tweede ontmoeting Kim en Trump

'Donald Trump en Kim Jong-un zijn voortijdig uit Hanoi weggelopen zonder zelfs de schijn van een overeenkomst', aldus Bernard Hammelburg, presentator van het radioprogramma De Wereld op BNR Nieuwsradio. Hij praat erover met Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies.  

‘Hoe het is gegaan is toch echt verrassend’, aldus Breuker. Maar weglopen was volgens Breuker het enige wat Trump kón doen in deze omstandigheden. Noord-Korea vroeg Amerika namelijk om alle nucleaire sancties tegen het land op te heffen. 'Het is heel vreemd dat Kim Jong-un hierop heeft ingezet. Ik ging ervan uit dat het eerder zou gaan over inspecties van bepaalde belangrijke installaties, of over de ontmanteling van één installatie in ruil voor sanctieverlichting, niet voor totale opheffing.'

'Wat we hebben gezien is dat twee staatshoofden een probleem hadden om op te lossen; dat is nu mislukt', aldus Breuker. Maar, nu gaat Kim wel naar huis zonder enige sanctieverlichting te hebben verwezenlijkt. 'En die had 'ie toch echt wel nodig. Het voortzetten van die sancties werkt destabiliserend en hoe langer het duurt, hoe erger die uitwerkingen worden'.

Het is natuurlijk heel raar dat zo'n ver van te voren georganiseerde top op het laatst in het water valt. Wat kan er gebeurd zijn? Breuker legt uit dat de inschatting van veel commentatoren was dat Trump hier toch wel een overwinning móest halen, juist omdat het binnenlands zo slecht gaat. ‘Misschien heeft het zeer ervaren Noord-Koreaanse onderhandelingsteam óók wel gekeken naar de getuigenis van raadsman Michael Cohen over Trump op CNN en gedacht, uit deze top kunnen we meer halen. Wellicht hebben ze dat proberen uit te buiten en dacht Trump, dit gaat me te ver. Noord-Korea is goed op de hoogte van wat er in Amerika gebeurt, dat valt niet te onderschatten.’

Meer weten?

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.