Universiteit Leiden

nl en

Moeten werknemers met zware beroepen eerder kunnen stoppen met werken?

Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil dat er een lijst komt met zware beroepen, waarvoor een lagere pensioenleeftijd zou moeten gelden. In Oostenrijk is al zo'n 'zwareberoepenregeling'.

Marike Knoef

In Oostenrijk wordt sinds 2005 gekeken naar het aantal kilocalorieën dat verbrand wordt tijdens de werkzaamheden en of er bijvoorbeeld nachtdiensten zijn. Ook in andere Europese landen mogen uitoefenaars van bepaalde beroepen eerder met pensioen, maar de criteria die de landen hanteren verschillen behoorlijk.

In het AD laat Marike Knoef, hoogleraar Empirische Micro-Economie, haar licht schijnen over zo'n regeling. 'We doen nu eenmaal niet allemaal hetzelfde werk. Het is op zich goed dat er onderscheid wordt gemaakt, want niet iedere werknemer is hetzelfde. Maar wat als iemand zwaar werk doet maar parttime? Is dat dan nog steeds even zwaar?’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.