Universiteit Leiden

nl en

Jelle van Buuren in NPO over ‘Moet Nederland IS-strijders terughalen?’

De Amerikaanse president riep op 17 februari zijn Europese bondgenoten op om IS-strijders uit hun landen terug te nemen. Het gaat om 800 strijders die tijdens de oorlog met IS door Amerikaanse troepen werden gearresteerd. Hiertussen zitten veertig uitreizigers die terug wil naar Nederland.

Jelle van Buuren, universitair docent aan de Universiteit Leiden - Institute of Security and Global Affairs, kan zich wel vinden in de opstelling van Trump. "Hij heeft absoluut een punt. Europa heeft een verantwoordelijkheid. Anders laat je het probleem bij de Koerden liggen’. Van Buuren wijst erop dat de Koerden ‘de kastanjes al uit het vuur hebben gehaald in de strijd tegen IS.’

Risico

‘Wij zien geen enkele aanleiding om die mensen terug te halen’, reageert VVD-Kamerlid Antoinette Laan. Ze vindt het risico te groot en ze wil niet dat de overheid een probleem importeert. "Zij (de Syriëgangers) hebben willens en wetens gekozen om ons land en de Nederlanders te vernietigen."

Volgens Van Buuren kun je de Syriëgangers beter controleren als ze hier zijn, maar hij geeft toe: ‘Je neemt ook een risico, want op enig moment komen ze weer vrij en je kunt er niet van uitgaan dat iedereen dan tot inkeer is gekomen.’

Beluister het fragment op NPO 1.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.