Universiteit Leiden

nl en

Jan Vleggeert: actieprogramma OESO stap in de goede richting

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) komt met een nieuw plan voor de aanpak van belastingontwijking.

Jan Vleggeert

Het plan borduurt voort op het actieprogramma dat de G20 in 2015 aannam. Dat programma levert volgens de OESO te weinig op, omdat multinationals legale maar onwenselijke wegen blijven bewandelen om zo min mogelijk belasting te hoeven betalen. De denktank stelt nu voor dat de winsten van deze ondernemingen wereldwijd tegen een minimum effectief tarief worden belast.

Een stap in de goede richting, zegt universitair hoofddocent Belastingrecht Jan Vleggeert in het FD. 'Het voorstel gaat een stuk verder dan het actieprogramma uit 2015.' Een minimum effectief tarief ligt voor de hand, omdat landen anders tegen elkaar blijven opbieden om investeringen binnen te halen. Soevereiniteit gaat daarmee niet verloren, zegt Vleggeert. 'Feitelijk bestaat die soevereiniteit niet. Bij elk stapje omlaag is het argument dat we dit doen omdat andere landen hun tarieven ook verlagen en wij moeten bijblijven.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.