Universiteit Leiden

nl en

'Aangifte tegen oud-wethouder na lekken naar pers gaat wel ver'

De voltallige oppositie in de Rotterdamse gemeenteraad heeft aangifte gedaan tegen oud-wethouder Adriaan Visser, omdat deze gemeentelijke stukken zou hebben gelekt naar de pers.

Geerten Boogaard

Volgens Visser ging het niet om een vertrouwelijk stuk, maar de Rotterdamse Rekenkamer had eerder anders geoordeeld. Volgens de oppositie weet Visser daarom dat het wel om een vertrouwelijk stuk ging.

'Aangifte doen, dat gaat wel ver', zegt universitair docent Staats- en Bestuursrecht Geerten Boogaard in Trouw. Hij merkt dat in veel gemeenteraden de gemoederen steeds verder oplopen. 'Het wordt heftiger. De ruimte en wellevendheid die eerder bij het debat hoorden, nationaal maar ook lokaal, zijn sterk afgenomen. Raadsleden willen steeds vaker een afspiegeling zijn van wat op straat wordt geroepen. 'Wat men daar zegt, moet ik hier kunnen zeggen', is hun inzet.'

Boogaard zat een aantal jaar geleden in gemeenteraad van Leiden, waar de verhoudingen ook niet goed waren. 'Er is in Leiden toen geconcludeerd dat het belangrijk is de oppositie ook ruimte te geven. Dat zie je volgens mij ook in andere gemeentes, dat een coalitie alles dichttimmert en dat de overige partijen niets meer in te brengen hebben. Die hebben dan feitelijk geen invloed meer en moeten jaren wachten, tot de volgende verkiezingen. Dat is niet goed voor de verhoudingen.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.