Universiteit Leiden

nl en

Hoogleraar Gerrard Boot: 'Zzp-certificaten zijn misleidend'

De wet is erg onduidelijk over wanneer zzp'ers echt zelfstandig zijn. Bedrijfjes springen daar handig op in door hen certificaten te verkopen. Maar die hebben volgens de Belastingdienst die op schijnzelfstandigheid controleert geen waarde. Gerrard Boot, hoogleraar Arbeidsrecht, vindt ze misleidend.

Schijnzelfstandigheid betekent dat ingehuurde zzp'ers te weinig vrijheid krijgen in het doen van hun werk om nog echt als zelfstandige te gelden. Omdat ze dan functioneren als werknemers, moet de opdrachtgever loonheffing en sociale premies afdragen. Het is alleen vaak onduidelijk waar de grens van zelfstandigheid precies ligt.

Lees het volledige Trouw-artikel

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.