Universiteit Leiden

nl en

Miranda Boone over celstraffen: lengte geen invloed op kans recidive

Misdadigers in de cel zijn voor de samenleving tijdelijk ongevaarlijk. Maar de helft van de gevangenen gaat binnen twee jaar na hun vrijlating opnieuw de fout in. Hoe nuttig zijn gevangenisstraffen?

Miranda Boone

'Celstraffen maken de wereld in beperkte mate veiliger', zegt hoogleraar Criminologie Miranda Boone te gast bij BNR Nieuwsradio. 'Zolang misdadigers vastzitten, is het buiten iets veiliger. Maar celstraffen hebben ook een schadelijke werking, die bij de veroordeelden weer tot meer criminaliteit kan leiden.'

De hoogte van de celstraffen hebben weinig preventief effect, zegt Boone. 'Maken mensen echt een afweging voordat ze een misdaad begaan? Vaak gebeurt het in een opwelling. De hoogte van de straf die op de misdaad staat, speelt dan geen grote rol.'

Ook als de veroordeelden een celstraf eenmaal uitzitten, blijkt de lengte nauwelijks van invloed. 'De celstraf wordt alleen in de eerste drie maanden als zwaar ervaren. Alles wat daarna komt, heeft geen effect meer op hoe zwaar de straf ervaren wordt. Ook is er geen verband tussen hoe zwaar veroordeelden de straf ervaren en de mate waarin ze opnieuw een misdaad begaan.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.